Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Όταν η επιστήμη προσεγγίζει τον Θεό


Η πίστη στον Θεό και η προσπάθεια κατανόησης του κόσμου, με άλλα λόγια η θρησκεία και η επιστήμη, συνθέτουν την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού. Αποτελούν τις κυριότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης διανόησης. Ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε μία θρησκεία χωρίς τεκμήρια και μία επιστήμη χωρίς ελπίδα, εντούτοις το, εξ ορισμού, περιεχόμενο τους στη πραγματικότητα δεν συγκρούεται καθώς η θρησκεία πραγματέυται το ''Ποίος ;'' και το ''Γιατι ;'' απεναντίας η επιστήμη το ''Πως ;''.Κατά συνέπεια θα μπόρουσε να υπάρξει μία αλληλοσυμπλήρωση. Επιπλέον όπως γίνεται κατανοητό στην ουσία η μία δεν είναι σε θέση να απορρίψει την άλλη καθώς διαφέρουν και στα μέσα αλλά και στους σκοπούς.
 
   Οι περισσότεροι επιστήμονες στην εποχή μας φαίνεται να υποστηρίζουν την αθεϊα, διότι μεταξύ άλλων αξιωμάτων έχουν υιοθετήσει, σε πολλές περιπτώσεις, με έναν δογματικό τρόπο τον φιλοσοφικό υλισμό. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο διάσημος βιολόγος Rupert Sheldrake. '' Υπάρχει μια σύγκρουση στη καρδία της επιστήμης ως μεθόδου έρευνας που βασίζεται στη λογική και στα αποδεικτικά στοιχεία και της επισήμης ως σύστημα πεποιθήσεων ή κοσμοθέασης. Δυστυχώς η δέυτερη όψη της αναστέλλει και περιορίζει την ελεύθερη  έρευνα που είναι η ουσία της επιστήμης... Πιστέυω ότι σπάζοντας αυτό το φράγμα, οι επιστήμονες θα αναζωόγονηθουν''. Η άποψη αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί και να εξεταστεί, όχι μόνο στον επιστημονικό χώρο, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναδύεται η πεποίθηση ,που την έχει ασπαστεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. ''Δεν πιστέυω στον Θεό, πιστέυω στην επιστήμη".
  Από την άλλη πλευρά τα σημαντικότερα πρόσωπα που έθεσαν τις βάσεις και εξέλιξαν σε μεγάλο βαθμό την επιστήμη, με τις ιδιοφυείς ιδέες και αντιλήψεις τους, χωρίς να μείνουν απλώς στην αναπαραγωγή της υπάρχουσας γνώσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτών αποδεχόντουσαν την ύπαρξη του Θεού. Χαρακτηριστικό παραδείγμα είναι ο Νεύτωνας, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες ολων των εποχών, ο οποίος στην έκδοση του βιβλίου του Opticks (1706) έλεγε. " Ολόκληρος ο κόσμος είναι αισθητήριο όργανο του Θεού''. Επιπλέον λιγότερο γνωστό είναι ότι το συγγραφικό του έργο πάνω στη Θεολογία ήταν μεγαλύτερο από αυτό στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Επιπλέον, του μεγάλου χημικού Λουί Παστερ, που όπως είναι γνωστό, προσευχόταν πριν εισέλθει στο εργαστήριο του ή ακόμα του φυσικού Μπλαιζ Πασκάλ ένας άνθρωπος με βαθία πίστη στον Θεό. Επίσης σημαντική είναι η περίπτωση του νομπελίστα Άλμπερτ Αϊνστάιν, του οποίου ο πύρηνας της σκέψης του περιστρεφόταν γύρω από την έννοια του Θεού όπως διατυπώνει και ο ίδιος. '' Ένα πράγμα θα ήθελα να ξέρω τις σκέψεις του Θεού, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες!''.Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές περιπτώσεις σημαντικών επιστημόνων που θεωρούσαν πως μέσω της εξερεύνησης του υλικού κόσμου θα προσεγγίσουν τον Δημιουργό Θεό.  
 
 
 
                                                                                  
  Η σύγχρονη Φυσική με κεντρικό άξονα την κβαντομηχανική, η οποία περιγράφει την συμπεριφορά της ύλης σε μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο, αποδομεί όλη την κλασσική φυσική  τροποποιώντας τις αντιλήψεις μας για λειτουργία του κόσμου. Η κβαντική θεωρία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι σωματίδια μπόρουν να βρεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές θέσεις, ότι μπορούν να διασχίσουν φαινομενικά αδιάβατα εμπόδια ακόμα και φαινόμενα κβαντικής τηλεμεταφοράς και τηλεπάθειας!. Συνοπτικά υποστηρίζει ότι ο κόσμος λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο μίας άγνωστης λογικής στην οποία όλα είναι πιθανά, που ακόμα και τα υπερφυσικά γεγονότα εν τέλει δεν είναι αντίθετα με τη λογική της φύσης, αλλα αντίθετα με την λογική που έχουμε εμείς για τη φύση εδώ και αιώνες. Ως εκ τούτου μας προσφέρει μία εικόνα για τον κόσμο που ανταποκρίνεται θαυμάσια στις θεολογικές και μυστικιστικές αντιλήψεις.
  Μέσα σε αυτό το ανατρεπτικό και επαναστατικό πλαίσιο της κβαντομηχανικής ο πυρηνικός φυσίκος Amit Goswami έχει εκδόσει βιβλίο με τον τίτλο - God is not dead-. Χρησιοποιεί την κβαντίκη θεωρία για να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού με τον κβαντικό κυματοσωματιδιακο δυίσμο!. Επιπλέον κάνει λόγο για κβαντική ηθική, καθώς είμαστε όλοι ριζωμένοι σε μία ενιαία Συνείδηση οφείλουμε να είμαστε καλοί ο ένας απέναντι στον άλλον. Τέλος υποστηρίζει ότι η απόλυτη βάση της ύπαρξης μας είναι η συνείδηση.
  Σημείο αναφοράς είναι η ανάπτυξη του κβαντικού θεωρήματος περί Συνείδησης, το οποίο επιχειρεί να αποδείξει την ύπαρξη της αθάνατης ψυχής μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ενας βιολογικός υπολογιστής που απαρτίζεται από 100 δισεκατομμύρια, περίπου , νευρώνες. Η ψυχή περιέχεται μεσα σε δομές που αποκαλούνται νευροσωληνίσκοι, συστατίκο του κυτταρικού σκελετού που παρουσιάζεται σαν λεπτή λωρίδα. Ετσι, πιθανόν, σε μία μεταθανάτια εμπειρία οι κβαντικές ουσίες εγκαταλείπουν το νευρικό σύστημα και μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε άλλες διαστάσεις!. Η ανάπτυξη της θεωρίας αυτής είναι σημαντική καθώς, όπως ειχε υποστηρίξει ο νομπελίστας φυσικός Eugene Wigner. " Οι νόμοι της ίδιας της κβαντομηχανικής δεν μπορούν να διατυπωθούν... χωρίς την προσφυγή στην ιδέα της συνείδησης''
  Aπό τη πλευρά της Θεολογίας, ο O' Murchu ιερέας και κοινωνικός ψυχολόγος, έχει εκδόσει βιβλίο με τίτλο ''Quantum Theology'' μέσα στο οποίο υποστηρίζει ότι ορισμένες έννοιες της κβαντομηχανικής οδηγούν σε βαθίες πνευματικές αλήθειες που είναι εναρμονισμένες με τον πυρήνα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. Με βάση όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι έχουμε να κάνουμε με σύζευξη Σύγχρονης Φυσικής και Θεολογίας, η οποία επιδιώκεται και από τις δύο πλευρές, δηλαδή, η Φυσικη διασταυρώνεται με την Θεολογία και η Θεολογία με την Φυσική, κάτι το οποίο όπως φαίνεται ήταν αναπόφευκτο.
  Έπειτα η ανακάλυψη της αρμονίας και της συμμετρίας του Σύμπαντος, ενδεχομένος οδήγει στην ιδέα Ενός ευφυή σχεδιαστή. Ο αρχαίος μαθηματικός και μυστικιστής Πυθαγόρας για να περιγράψει την αρμονία της φύσης, εισήγαγε τον όρο ''κόσμος'' που δηλώνει την τάξη και την αρμονία. Υποδείγματα συμμετρίας στην φύση υπάρχουν πολλά, ένα από αυτά είναι ,τα λεγόμενα , Φράκταλ , τα οποία είναι γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης. Παρουσιάζονται από τις νιφάδες χιονιού μέχρι τους πνεύμονες του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον η αριθμητική ακολουθία που επινόησε ο μαθηματικός Φιμπονάτσι (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...) η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χρυσή Τομή ή Θεική Αναλογία ( φ=1,618...) εμφανίζεται με το σχήμα της σπείρας σε λουλούδια, κοχύλια, στην περίπτωση που προσθέσουμε γάλα στο φλιτζάνι με τον καφέ μας, στο ανθρώπινο DNA, ακόμα και στον γαλαξία μας!. Υπάρχει η άποψη ότι σε ό,τιδήποτε όμορφο και ευχάριστο στο μάτι είναι ενσωματομένο το χρύσο φ. Αυτές οι παρατηρήσεις συμμετρίας και αρμονίας στη φύση, μας παραπέμουν στην υποψία μια Ανώτερης Νοημοσύνης που σχεδίασε το κόσμο με βάση κάποια πρότυπα, τα οποία εμφανίζονται στη φύση, που η κατανόηση τους ισοδυναμεί με ανάγνωση θεικών μηνυμάτων που είναι γραμμένα στην υφή του Σύμπαντος.
  Εντούτοις, μέσα σε αυτό το πλαίσιο Παγκόσμιας Ισοτιμίας, Συνοχής και Ομορφίας, υφίσταται η άποψη  που υποστηρίζει τη τυχαιότητα, δηλαδή, ότι η δημιουργία του Σύμπαντος πραγματοποιήθηκε από ένα άθροισμα συμπτώσεων. Μία αφοπλιστική απάντηση δίνει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. "Η πιθανότητα το Σύμπαν να δημιουργήθηκε τυχαία, μοιάζει με την περίπτωση που κάποιος γεμίσει μία λεκάνη με ανακατεμένα χαρτάκια που το καθένα ξεχωριστά έχει γραμμένο ένα γράμμα της αλφαβήτου και το απλώσει στο έδαφος και κατά τύχη δημιουργηθεί ένα ποιήμα...! "
 "Οι Ουρανοί διηγούνται την δόξα του Θεού και το στερέωμα αναγγέλει το έργο των χείρων Αυτού"
  Ψαλμοί 19,1-2
  Ως εκ τούτου στατιστικά το να βιώνουμε αυτή την απίστευτη πολυπλοκότητα αυτού του κόσμου ,κατά τύχη, η πιθανότητα φαίνεται να είναι μηδενική. Πέρνοντας υπόψη ακόμα και την επικρατέστερη κοσμολογική θεωρία του Big Bang, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως αν κατά την Μεγάλη Εκρηξη υπήρχε μια μεγαλύτερη απόκλιση στην έκταση της δεν θα ύπηρχε απολύτως τίποτα. Επιπλέον η τελειότητα του πλανήτη μας όσον αφορά, πρώτον το μέγεθος το οποίο είναι κατάλληλο για να υπάρξει ατμόσφαιρα, δεύτερον την κίνηση που επιτρέπει την αποφυγή της υπερθέρμανσης ή της ψύξης του, τρίτον η απόσταση του πλανήτη μας από τον Ήλιο που είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη. Και γενικότερα όσο περισσότερα ανακαλύπτει η επιστήμη για τη λειτουργία της φύσης τόσο αποδεικνύεται η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού της, επιβεβαιώνοντας τις αναρίθμητες πιθανότητες της ύπαρξης Μίας Ανώτερης Δημιουργικής Διάνοιας.
 
 Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της ,στους κόλπους της επιστήμης ,η θεωρία της ανθρώπινης αρχής, η οποία έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. Από παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως προς τα μεγέθη, φαίνεται ότι η ανθρώπινη κλίμακα συμπίπτει με την πυρινική και αστρονομική κλίμακα. Με άλλα λόγια, οι διαστάσεις του ανθρώπου βρίσκονται στο μέσο της τεράστιας κλίμακας που συνδέει με κατάλληλο τρόπο τον μικρόκοσμο με τον μεγαλόκοσμο. Το σημαντικότερο που απορρέει από την θεωρία αυτή είναι ότι η ανθρώπινη ζωή δεν δημιουργήθηκε τυχαία στη μακραίωνη εξέλιξη του Σύμπαντος, γεγονός που ανατρέπει πολλά από αυτά που πιστεύει η επιστημονική κοινότητα. Οι παρατηρήσεις αυτές , δηλώνουν, ότι το φαινόμενο της ζωής αποτελεί ως επι το πλείστον μία ιδιάζουσα περίπτωση.
  Εντωμεταξύ, στον χώρο της νευροφυσιολογίας, επιστήμη που μελετάει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και είναι συνδεδεμένη με τη ψυχιατρική, εμφανίστηκε πρόσφατα η Νευροθεολογία. Η Νευροθεολογία, που συχνά αποκαλείται και επιστήμη της πνευματικότητας,  ''γεννήθηκε'' από παρατηρήσεις που απέδειξαν πως όταν ένας άνθρωπος προσεύχεται ή διαλογίζεται, τα εγκεφαλικά κύματα του μεταβάλλονται.
 
  Σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει αποδείξει μέσω υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων ότι ο εγκέφαλος μας είναι εκ κατασκευής προγραμματισμένος για μυστικιστικές και υπερβατικές εμπειρίες. Με άλλα λόγια οι 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου διαθέτουν ένα ξεχωριστό μηχανίσμο που μπορεί να αντιλαμβάνεται τον Θεό!. Υποστηρίζουν ακόμα ότι αυτές οι εμπειρίες δεν είναι αυθυποβολές, αλλά βιολογικά συμβάντα. Έτσι τεκμηριώνεται ότι ο Θεός είναι μέρος της συνειδητότητας μας, η πίστη σε Αυτόν είναι ενσωματωμένη στους νευρώνες και στα γονίδια μας!.
Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι πολλά Πανεπιστήμια, κυρίως στην Αμερική, οργανώνουν προγράμματα που ενοποιούν τις θρησκευτικές πρακτικές της πνευματικής άσκησης και της προσευχής με την υγεία. Ως επακόλουθο των δεδομένων, που έχουν προκύψει από την έρευνα, που αφορούν τα πολλαπλά οφέλη των πνευματικών πρακτικών στον τομέα της διανοητικής, συναισθηματικής και σωματικής υγείας.
  Παράλληλα με την απόδειξη της βιολογικής βάσης της πίστης στον Θεό, έρχεται μία ακόμη ριξηκέλευθη έρευνα να ανατρέψει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα της επιστήμης, από τον χώρο της κβαντικής φυσικής. Η έρευνα αφορά τον ρόλο της συνείδησης  και τον τρόπο που επηρεάζει τον φυσικό υλικό κόσμο, η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό '' Physics Essays " . Yποστηρίζει ότι ακόμα και η παρατήρηση μας μπορεί να παρέμβει και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά των σωματιδίων. Γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους διασύνδεσης επιστήμης και πνευματικότητας. Διότι έρχεται και επαληθέυει αρχαία θεολογικά χειρόγραφα, που υποστηρίζουν τέτοιες δυνατότητες του ανθρώπου.
Όλα αυτά ενισχύουν την αντίληψη ότι τελικά η επιστήμη και η θρησκεία δεν συγκρούονται και τόσο πολύ!, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Αν και διαφέρουν στα μέσα και στους σκοπούς παρουσιάζουν μια θαυμαστή εσωτερική συνοχή  καθώς μιλούν σε άλλη γλώσσα για την Υπέρτατη Θεία Μονάδα. Κλείνοντας ας σκεφτούμε τα λόγια του μεγάλου Βίκτωρ Ουγκώ... " Το Άπειρο υπάρχει!. Αν το Άπειρο δεν έχει Εγώ, δηλαδή, ενσυνείδητη Νόηση, τότε το Εγώ θα ήταν το όριο του. Όμως έτσι δεν θα ήταν Άπειρο και δεν θα υπήρχε. Άρα υπάρχει. Άρα έχει Εγώ. Αυτό το Εγώ του Απείρου, είναι ο Θεός...! "Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.