Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

«Ζητείται Κανάρης για μπουρλότο»
Εξήντα οκτώ χρόνων ήδη και κoυφός, έσωσε και την υπόληψη της μικρής πατρίδας.
Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε και ο ίδιος στο πολιτικό σύστημα, διατελώντας ναύαρχος και υπουργός σε κυβερνήσεις επί βασιλείας Όθωνος, τασσόταν με το μέρος του λαού, που όλο και περισσότερο βυθιζόταν στη φτώχεια και την ανέχεια.
Για να τον εξευμενίσουν λοιπόν, το 1861, οι άνθρωποι του Όθωνα εξέδωσαν Διάταγμα με το οποίο του έδιναν μηνιαία τιμητική σύνταξη χιλίων δραχμών, επιπροσθέτως της σύνταξης που ήδη λάμβανε από το δημόσιο ταμείο.
Τότε λοιπόν ο μπουρλοτιέρης έγραψε μια επιστολή προς τον φερόμενο ως εισηγητή του θέματος Υπουργό Ναυτικών Αθανάσιο Μιαούλη, γιο του άλλου θαλασσομάχου της Επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη.
«Και άλλοτε, οσάκις μου εγένοντο τοιαύται προτάσεις υπό υπουργών, απήντησα με την αυτήν γλώσσαν», έγραφε ο απόμαχος μπουρλοτιέρης, ο οποίος αφού αρνήθηκε τα χρήματα και τις τιμές τόνισε πως «μίαν ημέραν το Ελληνικόν Έθνος θέλει αναγνωρίση και αποδόση αυτά εις την οικογένειάν μου».
Δεν μπορώ να δεχτώ, συμπλήρωνε, από το σημερινό σύστημα ακόμη και την πιο πλατιά και κολακευτική ικανοποίηση, διότι θα δινόταν η ιδέα του ατομικού συμφέροντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.