Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αγιος Ρηγίνος, επίσκοπος Σκοπέλου

Μια βροχερή Παρασκευή, επιφορτισμένη τον οίνο της Τσικνοπέμπτης και προάγουσα σε Σάββατο των ψυχών και ένας απλός επίσκοπος που, ανέξοδα για την πολυπράγμονα επικαιρότητα, έγινε ιερομάρτυρας.
Ο Αγιος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου, κοντοχωριανός μας δηλαδή, μέριασε τις αιρέσεις (το έκαναν κάποτε οι επίσκοποι....) και διάβηκε στο μαρτύριο που βγάζει, με βεβαιότητα, στην Ανω Ιερουσαλήμ.
Τρείς αιώνες και κατι μετά τον Χριστό, γεννήθηκε στη Λεβαδιά την εποχή του Αρειανισμού, παρακολούθησε τις εργασίες της Α Οικουμενικής Συνόδου και ήταν ανηψιός του Αγίου Αχιλλείου Λαρίσης, που τον έστειλε στη Σκόπελο να στερεώσει στην ορθόδοξη πίστη αυτούς που είχαν εξοριστεί στο νησί.

Ο Ρηγίνος δεν ήταν ένας σιωπηλός και βολεμένος άνθρωπος αλλά μιλούσε και είχε λόγο τολμηρό κατά των κρατούντων που προστάτευαν τις αιρέσεις, οι οποίες έφερναν ταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας.
Μετά, ήρθε ο Ιουλιανός ο παραβάτης που θέλησε να γυρίσει τους ανθρώπους πίσω στην θρησκεία των ειδώλων.
Οσοι επέμεναν στον χριστιανισμό, ήταν υπό διωγμό.
Στη Σκόπελο υπήρχε ένας ενοχλητικός δεσπότης.....
Ο έπαρχος Ελλάδος και Σποράδων τον κάλεσε και του υπέδειξε να αλλάξει και να ασπασθεί την ειδωλολατρία.
Ο Ρηγίνος αρνήθηκε και επέμενε να τιμά τον ζώντα Θεό.
Στις 25 Φεβρουαρίου του 362 μ.Χ. τον ξαναπήγαν στον Επαρχο, στις νέες προτροπές του οποίου ούτε καν απάντησε.
Η συνέχεια προδιαγεγραμμένη και ολόφωτη: Τον βασάνισαν φρικτά στη θέση "Παλαιό γεφύρι" και ο δήμιος του έκοψε το κεφάλι.
Οι χριστιανοί παραφύλαξαν και την νύκτα πήραν το σκήνωμα και το έθαψαν σε κοντινό λόφο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ο τάφος του.
Στην Σκόπελο πάνε κι έρχονται τουρίστες, πάνε κι'έρχονται καιροί παράξενοι και άνθρωποι και εξουσίες στη χώρα, νεοαιρέσεις μας απειλούν εκ των έσω, μα ο Αγιος είναι πάντα εκεί.
Ντυμένος το φως της στιγμής του αποκεφαλισμού, ασφαλισμένος στην ουρανοπολιτεία των βασανισμένων, απλώνει τα χέρια του και σταυρώνει τον κόσμο που ξεμακραίνει από την μαρτυρία και το μαρτύριο.....
Ως πού φτάνουν άραγε οι ευλογίες των αγίων;
 Μέχρι τον γύρισμο των ανθρώπων, έχω ακούσει...Μέχρι τον γυρισμό στην Ιθάκη του απ'αιώνος φωτός.
Μην κουραστείς να ευλογείς Αγιε του Θεού. Οσο κι αν αργήσουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.