Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Απάντηση του Μητροπολίτου Χαλκίδος σε δημοσίευμα περί του Κληροδοτήματος Μπαφέρου


Με αφορμή σημερινό (19.5.2017) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο φ. 2026 της Εφημερίδος Ευβοϊκή Γνώμη, με τίτλο «Κεραυνοί Γαληνού κατά του Δεσπότη», ως υπεύθυνος Μητροπολίτης, υπερασπιζόμενος την ιδιότητά μου, ως ποιμένος της Τοπικης Εκκλησίας, αλλά και την προσωπική μου υπόληψη, δηλώνω τα εξής:

  • 1. Δεν είχα και δεν έχω καμία δυσκολία να απαντήσω σε οποιονδήποτε, σχετικά με την υπόθεση του Κληροδοτήματος του αειμνήστου Βασιλείου Μπαφέρου. Όπως, όμως, εδήλωσα στην εφημερίδα και ειδικότερα στον κ. Άκη Θεοφανίδη, απέφυγα τις δηλώσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να μην θεωρηθεί ότι επιχειρώ επηρεασμό της γνώμης των δικαστών. Απέστειλα μάλιστα στον κ. Θεοφανίδη, στο προσωπικό του e-mail, και την σχετική, σύμφωνη με τις απόψεις μου, γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων της Εκκλησίας. Βεβαίως, μετά μεγίστης λύπης μου, διαπιστώνω ότι δεν τηρείται το ίδιο δεοντολογικό πλαίσιο από όλους τους «εμπλεκόμενους» στην υπόθεση, παρόλο που εκκρεμεί και αναμένεται απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα...

  • 2. Εκ μέρους των κατηγόρων μου, αποκρύπτεται, κατά απαράδεκτο για την ηθική τρόπο, αυτό που τους είναι γνωστό και αποδεικνύεται περίτρανα, μέσα από έγγραφα που έχουν στα χέρια τους, ότι, δηλαδή, το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως επανέφερε την ματαιωθείσα το 2009 προσφυγή του στο Εφετείο, διότι η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων με το υπ’ αριθμ. 630/52714/24-3-2016 έγγραφό της, ζητούσε από το Δ. Σ του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος, στο οποίο προεδρεύω, ως Μητροπολίτης, να απαντήσει γιατί έπαυσε την προσφυγή του το 2009, και γιατί μέχρι το 2016 δεν την επανέφερε, αφού, όπως διεπίστωνε και είναι σε όλους γνωστό, η βούληση του διαθέτη υπέρ του Νοσοκομείου δεν είχε εκπληρωθεί και, δυστυχώς, δεν έχει μέχρι σήμερα εκπληρωθεί, καίτοι πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια!!! Γνωρίζουν μάλιστα όλοι τους, και οι εκτελεστές της διαθήκης το ομολογούν στα δικόγραφά τους, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλη δυνατότης να αξιοποιηθούν τα χρήματα της διαθήκης από τους δωρεοδόχους (ούτε από το Νοσοκομείο), παρά μόνον με προσφυγή στο Εφετείο. Αντί της ομολογίας αυτής της αληθείας, ο γνωστός σε όλους κ. Γαληνός με κατηγορεί ως φιλοχρήματο, ιδιοτελή και ανάλγητο στον πόνο των καρκινοπαθών, σπιλώνοντας την ιδιότητά μου και την υπόληψή μου και υποτιμώντας το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο δεν θυμάμαι άν βοήθησε ποτέ, αφού είχε την οικονομική δυνατότητα. Ομιλεί υποτιμητικά για το Γηροκομείο, λέγοντας ότι θέλει τα χρήματα, για να τα κάνει «παράθυρα και κουφώματα», όπως χαρακτηριστικά λέει, αδιαφορώντας για τους ενδεείς γέροντες και απόμαχους της ζωής που φιλοξενούνται και στεγάζονται σ´ αυτό το κτίριο του Γηροκομείου. Στον κ. Γαληνό απέστειλα τις υπ’ αριθμ. 1296/9.8.2016 και 700/10.4.2017 απαντητικές επιστολές, τις οποίες, εάν θέλει, ας τις δώσει στην δημοσιότητα. Είναι πολύ διαφωτιστικές!!!

  • 3. Και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Τζαφέρος, όμως, αποκρύπτει την αλήθεια, εκφράζοντας έκπληξη για την αντιδικία(!!!) ισχυριζόμενος ότι δεν τον δέχομαι στο γραφείο μου. Ο κ. Τζαφέρος θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος, πρώτον, γιατί γνωρίζει ότι το Γηροκομείο, προσφεύγοντας στο Εφετείο, δεν εστράφη εναντίον του Νοσοκομείου ή οποιουδήποτε άλλου, άρα, δεν υπάρχει αντιδικία, όπως με σαφήνεια και ομολογώντας την αλήθεια αναφέρει στην εφημερίδα και ο αξιότιμος Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και, δεύτερον, γιατί γνωρίζει ότι, από τότε που λειτουργεί το Νοσοκομείο, μέχρι σήμερα, με εντολή του Μητροπολίτου, τα χρήματα του παγκαρίου του Ιερού Ναού που υπάρχει μέσα στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα και είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ, παραμένουν στο Νοσοκομείο! Ομοίως, θα έπρεπε να θυμηθεί τα όσα υλικά αγαθά και την ηθική υποστήριξη που προσφέρουν οι εντεταλμένοι για την διακονία του Νοσοκομείου Κληρικοί και μεγάλη ομάδα εθελοντών, η οποία συστάθηκε, εκπαιδεύτηκε και διατίθεται, με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

  • 4. Επειδή η μέχρι σήμερα αξιοπρεπής σιωπή μου, που απέβλεπε μόνο και μόνο στην διατήρηση της ειρήνης και της ενότητος των ανθρώπων που υποφέρουν από πολλά βάσανα, φαίνεται ότι παρεξηγήθηκε ως αδυναμία, ανακοινώνω ότι ετοιμάζω, για την ιστορία, αλλά και την ενημέρωση όλων, από το πλήρες αρχείο που διαθέτω, σχετικό φυλλάδιο που θα έχει τίτλο «Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ» και το οποίο θα διανεμηθεί σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως και εκτός Αυτής και εκεί θα φανεί η των πραγμάτων αλήθεια, αλλά και ο ρόλος εκάστου.

  • 5. Για την ανιδιοτέλειά μου και την υλική φτώχεια μου, στην κυριολεξία φτώχεια μου, γνωρίζει ο Θεός, γνωρίζουν οι Κληρικοί μου, γνωρίζει ο Λαός μου, γνωρίζουν οι πάντες, ακόμη και εκείνοι που, όπως αποδεικνύεται, με πολεμούν και με συκοφαντούν αναιτίως. Είμαι, όμως, ήσυχος, πρώτον, γιατί πιστεύω και επικαλούμαι ως υπερασπιστή μου το Θεό και, δεύτερον, γιατί ο βίος και η πολιτεία μου, όπως και όλων ο βίος και η πολιτεία, είναι γνωστή στους πάντες.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.