Αγαπητοί μας φίλοι και ευλαβείς χριστιανοί, συνδράμετε το έργο που ξεκινάμε της ανέγερσης ναού. Το μικρό μας εκκλησάκι με τις 20 καρέκλες και την τζαμαρία δεν μας χωράει πιά. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑ Εθνική Τράπεζα Λογαριασμός για την ανέγερση του Ιερού Ναού -Εθνική Τράπεζα: 639 / 001807 – 44-ΙΒΑΝ: GR15 0110 6390 0000 6390 0180 744

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Η κοίμηση της Αγίας Άννας (25 Ιουλίου 2017 στον Γέροντα)agia annaΗ αγία Άννα, η οποία θεία χάριτι έγινε κατά σάρκα προμήτωρ (γιαγιά) του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, καταγόταν από τη φυλή Λευί και ήταν υστερότοκη θυγατέρα του αρχιερέως Ματθάν και της συζύγου του Μαρίας, η οποία έφερε στον κόσμο άλλες δυο κόρες: την Μαρία και την Σοβή.
Η πρωτότοκη Μαρία νυμφεύτηκε στην Βηθλεέμ και γέννησε την Σαλώμη την μαία. Η δε Σοβή νυμφεύτηκε κι αυτή στη Βηθλεέμ και έφερε στον κόσμο την Ελισάβετ, την μητέρα του Ιωάννη του Προδρόμου.
Η Άννα νυμφεύτηκε στην Γαλιλαία τον συνετό Ιωακείμ και, μετά από μακρά περίοδο ατεκνίας, με την παρέμβαση του Θεού έφερε στον κόσμο την Μαρία την Παναγία Θεοτόκο. Έτσι η Σαλώμη, η Ελισάβετ και η Θεοτόκος Μαρία ήσαν πρώτες εξαδέλφες, και ο Κύριος κατά το ανθρώπινον και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήσαν δεύτερα εξαδέλφια.
Αφού γέννησε την Θεοτόκο, την οποία ο Κύριος εγκατέστησε στην κορυφή της ανθρώπινης αγιότητος, μόνην αυτήν ικανώς αγνή να δεχθεί μέσα της τον Σωτήρα του κόσμου, την αφιέρωσε σε ηλικία τριών ετών στον Ναό ως δώρο καθαρό και άμωμο. Έκτοτε η αγία Άννα πέρασε τον υπόλοιπο βίο της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες, αναμένοντας την εκπλήρωση των θείων επαγγελιών. 
Παρέδωσε την ψυχή της εις χείρας Θεού σε ηλικία εξήντα εννέα ετών.
Ο δε άγιος Ιωακείμ εκοιμήθη σε ηλικία ογδόντα ετών, αλλά αγνοούμε ποιος από τους δύο εξεδήμησε πρώτος προς Κύριον.
Το μόνο που μας διέσωσε η παράδοση της Εκκλησίας είναι ότι η Θεοτόκος στερήθηκε τους γονείς της σε ηλικία ένδεκα ετών, ενώ βρισκόταν ακόμη στον Ναό.
 Με Λαμπρότητα εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοπρομήτορος Άννης στον Γέροντα. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας την παραμονή κήρυξε τον θείο λόγο ο εκπρόσωπος  του Μητροπολίτη Χαλκίδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ευγενικός.
Την  δε κυριώνυμο ημερα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και μοιράσθηκε ευλογημένο φαγητό. 
 Στις ακολουθίες έλαβαν μέρος οι ιερείς Θεοφάνης Παπαγεωργίου, Γεράσιμος Βασιλόπουλος, Βασίλειος Μπισμπιρούλας, και ο διάκος Νικόλαος Πριμηκύριος.
Πολλά συγχαρητήρια στον π. Βασίλειο Μπισμπιρούλα εφημέριο της Αγίας Τριάδος Πούρνου, ενορία στην οποία ανήκει και η Αγία Άννα του Γέροντα, για την άψογη και υποδειγματική διεξαγωγή της πανηγύρεως. 

Σχολιασμός φωτογραφίες Δημητρίου Πετρογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.